Z6_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C19B5
Z7_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C1971

Огромна обществена подкрепа за Националната кампания на МОСВ „Вода за мир“

Дата на публикуване: 25.03.2024
Последна актуализация: 27.03.2024

Огромна обществена подкрепа за Националната кампания на МОСВ „Вода за мир“

При огромен обществен интерес премина националната кампания на МОСВ-Вода за мир.  Детските градини в областта масово се включиха в мероприятия, инициирани от РИОСВ-Хасково. 

Всички те организираха истински празник на водата, продължил цяла седмица.

Стотици деца от детските градини се забавляваха и едновременно с това обогатиха знанията си за опазването на реките, моретата и океаните 

В кампанията се включиха ДГ 1"Роза" Димитровград, ДГ16 "Славейче", гр. Хасково, Дг "Пролет" град Харманли, ДГ №1 Димитровград, филиал с.Ябълково, , Дг "Райна Княгиня" град Димитровград, група “Мики Маус” филиал с. Шишманово към ДГ “Пролет” град Харманли, ДГ" Звездичка " с. Стамболово, филиал с. Лясковец, група ,,Мечо Пух” с.Шишманово, ДГ "Детски свят" гр.Харманли, ДГ "Детски свят", гр. Харманли, ДГ 3 ,,Синчец" гр. Димитровград, ДГСлънцегр. Димитровград, ДГ " Звездичка" с.Стамболово, ДГ "Звездичка" с филиал с. Голям извор, Детска градина “Звездица”-Димитровград, ДГ „Ален мак" град Харманли, Детска градина "Ивайловград" , ДГ „Радост“ Свиленград.

Децата се забавляваха и едновременно с това обогатиха знанията си за опазването на реките, моретата и океаните. Изработиха видео материали, красиви балони, символизиращи ценността на всяка капка вода ,табла, макети, постери, проведоха опити и експерименти с вода, занимателни викторини, презентации и проследяване кръговрата на водата, дидактични игри, моделиране с пластелин, музикално подвижни игри и апликации. изложба от рисунки. Научиха, че водата е много важна за всичко около нас и трябва да я пазим чиста. С беседи и поредица от разговори,те разбраха колко е важна водата за живота и здравето на планетата.

Училищата в региона също не останаха безучастни. С много ентусиазъм дванадесетокласниците от СУ "Хр. Смирненски"- с. Черноочене представиха своя проект, посветен на водата пред съучениците си от шести клас. След чудесната презентация последваха химични опити с вода, викторина, в която се отличиха най-любознателните и за финал дискусия с представител на РИОСВ-Хасково за това как да опазваме този безценен ресурс-водата. Седмокласниците от СУ "В.Левски" - Хасково посетиха РИОСВ по случай Световния ден на водата, където се запознаха с презентация за безценния природен ресурс и активно участваха в дискусия относно опазването на водата. За финал посетиха експерти на работните им места и с голям интерес изслушаха информация относно предизвикателствата на работния процес. По повод световния ден на водата учители и ученици от ПГССИ "Христо Ботев" гр. Свиленград направиха съвместно видео с наричания за водата и изготвиха изложба от епоксидна смола на учениците от клуб "Зелена енергия".

В СУ „Св. Климент Охридски"- гр. Симеоновград, Световният ден на водата 22 март бе отбелязан със следните инициативи:

 Урок сред природата до р. Марица на тема „Водна екосистема" с ученици от 10а клас;Табло с фотоси изработено от 10а клас, относно състоянието и живота около р. Марица, Табло с рисунки на ученици от 6 – 7 клас; Ученици от 7 клас представиха информация и подариха „капчица" вода на учениците от подготвителна група и 1 клас.

Зрелищна презентация и демонстрация за пречистване на вода подготвиха учениците от ПГ“Проф. д-р А.Златаров“-Димитровград пред свои съученици и гости на училището. Инициативата прерасна в дискусия на тема как да пазим природата и какъв да бъде личния принос на всеки един от нас.

Осмокласниците от ПГДС "Цар Иван Асен II" също отбелязаха Световния ден на водата- 22 март. Водата може да тече спокойно, кротко и хармонично, но може и да разрушава. "Използвай водата за мир " е темата на международната кампания тази година. Учениците от Царската гимназия показаха своята ангажираност и отговорност и се включиха с различни инициативи: рисунки, постери, инсталации, презентации. Дискутирайки проблема, учениците стигнаха до извода, че водата има сила и характер; служи като посредник между хората и световете; отразява съзнанието на човечеството и е наша грижа да я опазваме и ползваме за мир.

ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград отбеляза Световния ден на водата с множество инициативи във всички класове .Учениците от I клас изработиха за своите съученици картички с призив да ценят и пестят водата. Дискутираха на тема "Водата в нашия живот" чрез мисловна карта и викторина. Направиха тематични диплянки и гривни за 22 март. Гледаха презентация и изработиха кът и посветен на празника. Второкласниците отбелязаха Световния ден на водата със STEAM уроци, презентации, изложби и изработиха стикери с послания да пестим водата и да я използваме разумно, както и проекти за кръговрата на водата в природата.Учениците от трети клас беседваха на тема: "Водата-извор на живот".Разиграха телевизионно предаване, с репортери (децата), които задаваха въпроси на своите съученици, като всички накрая стигнахме до извода, че водата е най-ценният природен ресурс на Земята. Два от класовете изработиха проекти за водата и ги представиха в парк „Марица“.Четвъртокласниците направиха табла за водата и нейното значение за живите същества.Проекти на тема "Киселинните дъждове - замърсители на водата“ изработиха учениците от 5-тите класове.Шестокласниците записаха и представиха видео послания за опазване чистотата на водата и нейното пестене, както и презентация на тема "Водата, без която не можем".Еко междучасие реализираха учениците от 7 клас с листовки, за които използваха рециклирана хартия, с 10 съвета как всеки може да пести водата у дома, които раздадоха на ученици от други класове. В часовете по английски език представиха изработени от тях презентации за рециклирането и здравословният начин на живот за опазване на околната среда.Учениците от клуб "Посланици на здравето" проведоха дискусия под надслов "Водата е важна, да действаме", като се отдели внимание на перспективата, че е важно да ценим водата и нейния принос към производството и социално икономическата дейност - храна и селско стопанство, енергетика, бизнес и предприемачество.

С чудесна презентация се включиха и учениците от ОУ“Хр. Ботев“ – с.Силен.

СУСв. Климент Охридскис. Стамболово също отбелязаха Деня на водата по следния начин:2 клас украсиха арка от балони с облаци и капчици вода; 3 клас слушаха беседа на темаКолко е важна водата за нашето съществуванеи изготвиха табло с информация за водата;  4 клас рисуваха на тема вода; 5 и 6 клас рисуваха на тема вода, изготвиха проект и съчинения на темаВодата е мир и живот“. Учителите по природни науки подготвиха презентации като ги представиха на учениците от начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Учениците от цялото училище имаха възможност да се запознаят с кратки клипчета относно важността на водата, излъчвани на телевизора в коридора на 2-ри етаж.

 

Община Свиленград също се включи в отбелязването на Световния ден на водата с организиране на изложба от рисунки на деца от ОУ "Иван Вазов" Свиленград.

По повод Световния ден на водата осмокласниците от СУ"Д-р Петър Берон"-Свиленград профилПриродни науки" организираха инициатива, насърчаваща опазването на природата. Те почистиха района около боровата горичка и поставиха табели с призивПазете чисто", които изработиха сами. Същия ден учениците участваха в беседа за задълбочаващата се водна криза. Научиха повече за водния отпечатък, който всеки от нас оставя, запознаха се с начини за пестене на вода.

СУ „Л.Каравелов“-Димитровград се включи в кампанията. Много ученици подготвиха и представиха в часовете по „Човекът и природата“, „Биология”, „Химия” и „Физика“ проекти за водата чрез красиви постери и интересни презентации. Всеки един от тях е отразил своя поглед върху значението на водата - като химично съединение, като среда и условие за живот, за здравето на човека, източниците на замърсяване и методите за нейното пречистване. Учениците от седмите класове показаха в интересно и забавно състезание своите знания за физичните, химичните и биологичните свойства на водата. 22 март 2024 г., в час по биология учениците от 7а клас посетиха пречиствателната станция за отпадъчни води на града. Извънкласният урок бе посветен на Световния ден на водата и се осъществи благодарение поканата на В и К Хасково - клон Димитровград. Домакините изненадаха учениците като им дадоха възможност да оставят спомен от своето посещение със засаждането на 11 млади липи.

Третокласниците от СУ „Любен Каравелов“ отбелязаха днешния Ден на водата с открит урок в Детски отдел на библиотеката. С важни и интересни факти за водните ресурси на планетата ни и начините за тяхното опазване ги запознаха техните учители. Децата гледаха тематична презентация и книжки, подготвени от библиотекарите и направиха лабораторен опит за пречистване на вода. Те обясниха какво е кръговрат на водата чрез стихчета и илюстрираха процеса с апликации. Съвместно класът изработи и учебно табло със съвети как да пестят питейната вода и тази за битови нужди. Първокласниците изготвиха табло с призив „Да пестим водата“.

ПМГ ,,Акад. Боян Петканчин" се включи в кампанията за отбелязване на Световния ден на водата - 22 март, инициирана от РИОСВ гр. Хасково . 7А клас проведоха открит урок посветен на 22. март - Световния ден на водата. По време на събитието учениците демонстрираха разнообразни инструменти на информационните и комуникационни технологии - изкуствен интелект, интерактивни кръстословици, тестове и не на последно място триизмерни анимации.

По случай Деня на водата младеж от с. Силен, Сюлейман Сюлейман, почисти изоставена чешма край селото.

Чрез различни инициативи в кампанията взеха участие над 2 500 деца и младежи на различна възраст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Световен ден на водата
Дата на публикуване: 27.03.2024