Z6_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C19B5
Z7_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C1971

С поредица от инициативи РИОСВ - Хасково отбеляза Европейската седмица на мобилността

Дата на публикуване: 25.09.2023
Последна актуализация: 27.09.2023

С поредица от инициативи РИОСВ - Хасково отбеляза Европейската седмица на мобилността

Състезание по спортно ходене в градски парк Ямача постави началото на поредица от инициативи по повод Европейската седмица на мобилността.  24 състезатели, разделени в два отбора, стартираха в 10:00 часа  от Монумента на Богородица в парк Ямача в Хасково. В състезанието по спортно ходене участие взеха 12 служители на РИОСВ – Хасково и толкова от Общинската администрация в града.

Отборен победител в състезанието по спортно ходене е тимът, на който всички състезатели финишират преди другия отбор. Община Хасково спечели приза „отбор победител“. Подобна проява, организирана от РИОСВ - Хасково, се провежда за първи път в града.

Със спортно състезание се включиха в кампанията и 20 деца от СУ „Св. П. Хилендарски“. С голямо желание и добро настроение учениците демонстрираха уменията си в различни физически дейности, за което получиха грамоти, спортни игри и пособия като награди, с пожелание да са все така активни и мобилни. Мероприятието се осъществи с подкрепата на читалище „Н.Й.Вапцаров-1964“ – Хасково.

В ранния следобед 48 ученици от 6 и 7 клас на СУ „Св. П. Хилендарски“ участваха в дискусия на тема „Устойчива градска мобилност“. Разискваха се въпроси, свързани с проблемите на градската мобилност и тяхното решаване. Акцентът падна върху ползите от ходенето пеша. След това част от децата се включиха в мини маратон по трасе от около 2 км в парк Ямача. Отличилите се състезатели получиха награди, осигурени от РИОСВ – Хасково.

Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ отбеляза Европейската седмица на мобилността, темата на кампанията за 2023 година е „Пестене на енергия“. Клубовете по интереси на гимназията „Младши посланици на Европейския парламент“ и „Еко училище“ организираха за осмокласниците дейности, с които да се включат в кампанията. Част от учениците от 8 клас имаха възможността да гледат образователно видео, посветено на пестенето на енергията, друга част от осмокласниците проведоха беседа на открито отново свързана с важността от пестенето на енергия и опазването на околната среда. В духа на кампанията беше направен и информационен кът, където всички ученици на ПГТ могат да изхвърлят непотребни батерии, които да бъдат рециклирани. Кампанията завърши с Ден без автомобили на 22 септември.

Децата от ОУ“Христо Смирненски“ - с. Радиево отбелязаха Европейската седмица на мобилността с поредица от инициативи. Младите художници показаха своите виждания по темата, която през тази година е „Пестене на енергия“. Второкласниците изработиха двигатели, задвижвани от вятъра. С класовете бяха проведени състезания по бързо ходене . Учениците от 6 клас влязоха в ролята на мобилни детективи и търсиха скритите послания, свързани с темата „Пестене на енергия“.

По повод последния ден на кампанията - Ден без автомобили, учениците раздадоха флаери, които да напомнят на шофьорите, че могат да се придвижват и с други средства, които не замърсяват околната среда.

Предизвикателствата продължават и в утрешния ден: 22 септември - ден без автомобили. Всеки, който иска да тества своята издръжливост, може да извърви минимум 10 000 крачки за деня, да направи екранна снимка, доказваща постижението и да я сподели публично на своята стена във фейсбук, придружен с хаштаг #седмицанамобилността #РИОСВХасково . Резултатите от състезанието ще бъдат обявени на 25.09.2023 г., а победителят, извървял най-много крачки, ще получи награди, осигурени от РИОСВ.

Европейска седмица на мобилността e ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя приканва европейските градове да посветят поне една седмица на устойчива мобилност. Кампанията започва на 16-и септември и свършва с Ден без автомобили на 22-ри септември. Темата на кампанията тази година е „Пестене на енергия“ – намаляване на потреблението на енергия за придвижване в градски условия, ползи за околната среда и здравето на хората от воденето на активен начин на живот, придвижвайки се пеша, с велосипед или обществен транспорт.